Ortodonția
Ortodonția este ideală pentru zâmbetul perfect. Prin ortodonție sunt corectate înghesuiri ale dinților, spaţieri, asimetrii, sau sunt asigurate alte etape dintr-un tratament complex.
Ortodonția reprezintă specialitatea stomatologiei care se ocupă cu alinarea, corectarea unor poziții ale dinților pe arcadă. Aceste modificări se fac prin intermediul aparatelor ortodontice. Acestea pot fi fixe sau mobile.
Tratamentul este necesar atât din motive estetice, dar și de sănătate dento-maxilară. Vorbim, de exemplu, de înghesuirile dentare care fac dificilă sau uneori chiar imposibilă igienizarea corespunzătoare, iar ca urmare apare inflamația gingivală. Aceasta se manifestă prin sângerare la periaj, jenă dureroasă, înroșirea gingiilor, creșterea lor în volum.
Instrucțiuni de folosire a aparatelor fixe
– Nu consumați alimente dure, lipicioase
– După aplicarea aparatului sau după controalele lunare este posibil să simțiți tensiune, jenă dureroasă. Acest lucru este normal deoarece dinții încep să-și modifice poziția. Se recomandă un analgezic (Nurofen, Ibuprofen) la nevoie.
– În cazul apariției unor leziuni dureroase (in general in interiorul obrazului) se aplică ceară ortodontică (recomandată de medicul specialist) peste sârma/bracket-ul cauzator si se programează o vizită la dentist.
– Este necesară o igienă riguroasă. Se folosesc periuțe interdentare, speciale pentru purtătorii de aparat dentar.
Zâmbetul perfect
Îmbunătăţirea aspectului şi funcţionalităţii dinţilor. Remedierea problemelor de vorbire.
Reducerea riscului apariţiilor cariilor şi a bolii paradontale
Poziţionarea mai bună a dinţilor de pe ambele arcade
Rezolvarea problemelor create de dinţii supraaglomeraţi
Corectarea muşcăturii și a spațiilor dintre dinți
Ce trebuie să știi despre aparatul dentar?
Când știu că am nevoie de un tratament ortodontic?
Cei mai multi pacienti doresc un tratament ortodontic din motive estetice. În cazul prezentării la medicul stomatolog generalist, acesta vă poate recomanda un consult de specialitate.
De asemenea, părinții pot observa la copii/adolescenți o aliniere necorespunzatoare a dintilor, persistența unor spații după pierderea dinților de lapte, cu întârzieri ale erupției dinților definitivi etc.
Tot în categoria semne ale unor probleme ortodontice sunt și: sugerea degetului (pesta vârsta de 3 ani), respirația cu gura deschisă, înghițirea cu limba între arcade (deglutiție infantilă).


Până la ce vârstă se poate urma un tratament ortodontic?
Nu există o limită de vârstă, însă se recomandă începerea tratamentului cât mai devreme – copilărie – adolescență, când organismul este încă în creștere și astfel mai maleabil la forțele transmise prin intermediul aparatului ortodontic.
Niciodată nu este prea târziu pentru un tratament ortodontic. Niciodată nu este prea târziu pentru zâmbetul perfect.
Tratamentul ortodontic prezintă beneficii şi rezultate foarte bune atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor. Este vorba de o investitie pe termen lung.
Cert este însă că alinierea dinților se realizează mai rapid la o vârstă mai fragedă. Astfel, diferența constă în faptul că adulții vor fi nevoiți să poarte aparatul pentru un timp mai îndelungat.
Aparatele dentare pot fi aplicate și persoanelor de vârsta a treia, în scop preprotetic.
Când se indică aparatul fix sau cel mobil?
Aparatele mobile se folosesc la copii între 6 și 11 ani, deoarece ele au rolul și de a stimula dezvoltarea oaselor maxilare. Este importantă purtarea lui atâta timp cât este recomandată de medicul ortodont.
Aparatele fixe sunt aplicate după vârsta de 12 ani. Au avantajul că tratamentul nu mai depinde de colaborarea cu copilul deoarece acestea sunt lipite pe dinti cu un material special prin intermediul bracket-urilor și astfel vor fi purtate permanent.
Practic, sunt dispozitive care sunt ancorate ulterior cu un arc din sârmă ce va permite în timp dirijarea dinților în poziție corectă.


Cât trebuie să port un aparat dentar? Ce este contenția?
Tratamentul ortodontic este unul de durată, de la cel puţin 6 săptămâni până la trei ani.
Durata tratamentului depinde de problema pe care o are fiecare pacient în parte şi de aparatul dentar utilizat. Este un tratament care necesită răbdare.
Pentru obţinerea rezultatelor dorite foarte important este controlul periodic, astfel încât medicul ortodont să monitorizeze progresele si sa finalizeze tratamentul.
La finalul tratamentului, pentru menținerea si consolidarea rezultatului, se aplică o banda sau o sarmulita pe spatele dinților frontali.
Aceasta are, de cele mai multe ori, un caracter permanent, dar prezenta sa nu incomodeaza pacientul.