Program

Alergia la anestezicul folosit in stomatologie

Cat de des se intampla sa aiba loc o reactie de hipersensibilitate la anestezicul local?

Raspunsul este ca acest fapt se intampla foarte rar.

Traim vremuri in care populatia prezinta, in mare parte, teren atopic, multe persoane putand afirma ca au prezentat o reactie de hipersensibilitate la vreun medicament, aliment sau factor de mediu. Cu toate acestea, alergiile la anestezicul local utilizat in stomatologie sunt foarte rare.

Exista manifestari vaso-vagale si manifestari anxioase care apar in timpul unei vizite la stomatolog de se confunda deseori cu o reactie alergica, mai corect spus de hipersensibilitate. Astfel, starea de ameteala, sincopa, lipotimia, senzatia de “nod in gat”, cefaleea, transpiratia, tremuratul sunt eronat incadrate de unii practicieni in cadrul “manifestarilor alergice la anestezicul local”.

Pentru ca evenimentele neplacute enumerate mai sus sa nu se petreaca, este recomandat sa se realizeze un ambient cat mai placut in cabinet, sa se obtina o buna colaborare cu medicul stomatolog care sa inspire siguranta, sa se respecte tehnica de injectare cu aspiratie inaintea introducerii anestezicului si, foarte important, sa se faca dozajul corect al substantei anestezice astfel incat cantitatea de anestezic local ajunsa in circulatie sa nun fie prea mare.

Dr. Silvana Boboc

ro_RO

Programare PopUp