O propoziție pe care am auzit-o de sute de ori și sunt de acord cu tine. Multă lume este terifiată, iar eu, la rândul meu, am fost.
Sunt multe persoane traumatizate care au împărtășit experiențele lor cu alții. Nu e de mirare că în zilele noastre s-a ajuns aproape la un standard: molarii de minte sunt foarte greu de extras, iar vindecarea este dificilă.
În primul rând, vreau să îți spun că nu toți molarii de minte sunt la fel și, chiar dacă ar fi, pacientul este altul. Îți dau un exemplu: un molar de minte cu toate caracteristicile de a fi îndepărtat ușor, poate reprezenta o provocare la un pacient cu reflex de vomă exagerat sau cu o deschidere mică a gurii, fiind la fel de laborios ca în cazul unui molar dificil de scos.
Uneori, amânarea unei extracții poate face mai mult rău. Deseori, văd pacienți care amână scoaterea molarilor de minte inferiori și se chinuie cu tratamente antibiotice frecvente din cauza infecțiilor repetate, doar din frică.
Pe parcursul intervenției, nu este firesc să doară – de aceea folosesc anestezie suficientă și, oricând este nevoie, pot completa dacă îi scade eficiența.
După extracție, poate fi adăugat CGF-ul (despre care am vorbit aici), care aduce un mare plus vindecării și reduce considerabil riscul apariției complicațiilor postoperatorii.
Un sfat pe care nu pot să nu-l adaug: alege un medic specialist în chirurgie pentru extracțiile molarilor de minte, deoarece acesta este capabil să facă față oricărei complicații din timpul intervenției.
Dr. Laura Anghelescu