Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile sunt dispozitive, asemeni unui șurub, realizate din titan sau aliaje de titan. Au rolul de a inlocui radacina dintelui pierdut.
Ulterior, dupa 4-6 luni de la etapa chirurgicala de inserare a implanturilor se ataseaza o alta componenta numita bont, pe care se va sprijini coroana dentara/lucrarea dentara (punti/lucrari mobilizabile).
Avantajele implanturilor
Mai ales in cazul pacientilor edentati total (fara dinti pe o arcada), avantajul major al implanturilor este dat de optiunea de a avea o lucrare fixa. Aceasta nu se indeparteaza din cavitatea orala pentru a fi igienizata, iar confortul si alimentatia pacientului sunt asemeni perioadei de dentat.
Pentru situatiile în care lipsesc unul sau mai multi dinti, iar spatiul este delimitat de dinti indemni, adica sanatosi, implanturile raman optiunea ideala. De ce? Pentru ca folosind implanturile, lucrarile ulterioare vor avea sprijin doar pe acestea, fara a fi necesara slefuirea dintilor limitanti bresei edentate,cum ar fi fost in cazul folosirii unei punti.
Un alt beneficiu al implanturilor dentare este faptul ca, inserate cat mai curand dupa pierderea dintelui, ajuta la prevenirea pierderii osoase si migrarea dintilor vecini sau antagonisti.
Cand nu se poate opta pentru implantul dentar?
– Cand nu exista suficient spatiu restant intre dintii limitanti din cauza migrarii dintilor. In acest caz va fi necesar tratamentul ortodontic, anterior etapei chirurgicale de inserare a implantului.
– Cand exista edentatii vechi, unde resorbtia osoasa este importanta si sunt necesare mai intai tehnicile de aditie.
– Cand exista patologii importante alte pacientului, ori medicatia pacientului contraindica utilizarea acestora.
Cum se alege implantul?
De cele mai multe ori, inaintea oricarei interventii, va fi necesara o analiza tridimensionala a osului (CT). Cu ajutorul acestui CT, specialiștii observa, pe langa dimensiunile osului, particularitatile zonei de lucru, ori prezenta diverselor patologii (ex.: chisturi, sinuzite).
Pe piata romaneasca exista o plaja destul de larga de tipuri de implanturi si, de multe ori, pacientii incearca sa se informeze pentru a lua o decizie cat mai buna. Insa acestea se aleg in functie de designul lor, de suprafata, de caracteristicile pe care le au inclusiv la partea protetica. De aceea medicul specialist este cel mai in masura sa ofere optiunile potrivite cazului respectiv.
Cum se insera un implant?
Procedura difera in functie de situatia fiecarui pacient, insa pentru cazurile simple unde osul este suficient atat in latime cat si grosime, procedura se poate spune ca este mai simpla decat in cazul multor extractii (atat pentru medic, cat si pentru pacient).
Deci, pasii ar fi urmatorii:
- Anestezia locala (efectuata la fel ca pentru alte interventii de stomatologie generala (ex.: plombe). Intotdeauna dupa acest pas se verifica corectitudinea instalarii anesteziei
- Incizia si expunerea osului
- Realizarea neoalveolei (gaura de la nivelul osos)
- Insertia implantului prin insurubare
- Sutura plagii.
Interventia este dureroasa?
O intrebare des auzita: nu! Pe timpul intervenției se face anestezie de calitate. Ceea ce se resimte sunt senzatiile de presiune, tensiune, care sunt firesti pentru ca se lucreaza pe un pacient constient.
Postoperator, de cele mai multe ori, este necesara administrarea unui singur analgezic (ex.: Nurofen) insotit sau nu de un antibiotic.
Dr. Laura Anghelescu