Program

Contact

Programare

De ce scrâșnim din dinți?

Strângeți puternic sau scrâșniti din dinți noaptea? Ba, uneori, chiar și în timpul zilei? Atunci este vorba despre bruxism, unul dintre multiplele efecte ale stresului cu care ne confruntăm zilnic.

Această tulburare devine foarte rapid deranjantă pentru că distruge smalțul dinților, substanța cea mai dură, de-altfel, pe care o produce corpul uman. Odată subțiat, smalțul nu mai poate fi recuperat, ceea ce duce, evident, la pierderea dinților.

Primele modificări evidente sunt fisurile apărute în smalț, tocirea dinţilor laterali şi nivelarea dinţilor frontali, urmate, în scurt timp, de apariția sensibilităţii dentare.

Ulterior, apar dureri în zona urechii, din cauza presiunii la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, dureri de cap şi chiar mărirea volumului muşchiului maseter.

Stomatologul poate interveni parțial, dar nu poate trata această boală. Stomatologul îi poate oferi pacientului varianta unei gutiere, astfel încât, pe durata nopții, dinții să nu mai fie afectați. Și, eventual, îl poate încuraja să facă mai mult sport și activități recreative.

Există soluții

Cauzele bruxismului, așa cum relevă ultimele studii, sunt diferite, de la o persoană la alta, dar au la bază stresul şi anxietatea, frustrările refulate, furia, personalitatea agresivă, competitivă, sau hiperactivă. Fiind cauze de natură psihologică, este firesc să ne adresăm și unui terapeut.

Psihoterapia este, cu siguranță, o soluție. Toate manifestările care apar în plan somatic au un corespondent în harta psihicului. Asta înseamnă că orice organism exprimă, prin manifestări fizice, într-o formă sau alta, tot ceea ce îl deranjează, îl agresează, îl tulbură, îl nemulțumește, îl înfurie, sau, pur și simplu, îl obosește.

Aceste motoare ale stresului duc, de cele mai multe ori, la depresie, anxietate, tulburări alimentare, tulburari de comportament, perturbări ale somnului etc.

Din păcate, și bruxismul este o consecință a nemulțumirii pe care o exprimă corpul nostru, tocmai pentru a ne avertiza că trebuie să eliminăm factorul, sau factorii stresori. Așa că este în regulă să colaborăm cu el pentru a-l liniști.

Metodele și tehnicile de lucru în cabinetul de psihoterapie sunt suficient de nuanțate și diversificate ca să atingă toate palierele psihice care generează astfel de somatizări. Desigur, pentru fiecare client, metoda și abordarea este unică, la fel cum este și omul, și povestea lui.

Vă aștept să găsim împreună cauza acestei reacții inconstiente, pentru a o face să dispară din lista obiceiurilor neplacute care ne afectează sănătatea.

Suzan MEHMET
Psihoterapeut integrativ
tel. 0757084575

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole Asemănătoare ​

Coroana dentară

Coroana dentară este o piesa protetică realizată în laboratorul de tehnica dentară, care se fixează pe un dinte sau pe un implant dentar și care

Implanturile Dentare

Ce sunt implanturile dentare? Implanturile sunt dispozitive, asemeni unui șurub, realizate din titan sau aliaje de titan. Au rolul de a inlocui radacina dintelui pierdut.Ulterior,

Știți ce sunt coroanele de Zirconiu?

Coroanele dentare sunt folosite pentru reabilitarea estetică şi funcţională a dinților. Ele acoperă complet dintele sau bontul implantului.Coroanele ceramice, sau de porțelan, cum mai sunt

Programare PopUp